Er du i tvivl om, hvordan en demonstration arrangeres? Fortvivl ikke. Her har du demonstrationens ABC, en guide til hvordan du og dine kolleger skal gribe tingene an.

Demonstrationer: 

 1. Formålet er her at give mennesker mulighed for at komme ud med deres synspunkter samt at vise, at man er mange, der bakker op om en fælles holdning. 
 2. Man viser sin styrke overfor hinanden, overfor omverdenen og overfor sine modstandere. Derfor skal man overveje, hvor og hvornår man laver demonstrationer.
 3. Ti mennesker på et torv kan måske gennemføre en happening, markering eller noget gadeteater, men det er ingen demonstration. Men det er fint nok, hvis det er det muliges kunst.
 4. Det er ligeledes og i forlængelse heraf vigtigt at overveje, hvilken form for demonstration, man vælger at arrangere. Folk keder sig, såfremt de bare skal stå og høre på fem taler. Det er derfor en god idé med musik, underholdning eller en gående demonstration.
 5. Ligeledes kan demonstrationer med fordel kombineres med aktioner, således at en lille demonstration bliver til en stor aktion.

Forberedelse:

En demonstration kræver megen forberedelse. 

 1. For det første skal der indhentes polititilladelse og aftales en rute eller placering. Man har som udgangspunkt forsamlingsfrihed, om end det er politiet, der sætter grænserne for denne.
 2. Man skal være minimum 18 år for at søge om tilladelse. Demonstrationer skal anmeldes, så politiet kan beskytte demonstranterne. De meget omtalte tilfælde med konflikter mellem demonstranter og politi skal ikke få os til at glemme, at det er rart, at der er folk i uniformer til at holde bilerne tilbage og omdirigere busser og ambulancer.
 3. Bilister der ikke kan komme hurtigt frem er en risiko, der ikke må undervurderes – de er livsfarlige.
 4. Herudover er det en god ide at aftale, hvem der er ansvarlig for demonstrationen på forhånd. Der skal være folk, som går forrest og som kender ruten, der skal være en konferencier, der skal være folk, som forholder sig til og taler med presse og politi, og endelig skal der være folk, der er ansvarlige for at have styr på resten af demonstrationen.
 5. I forhold til opreklamering gælder det samme som ovenfor omkring opreklameringen af offentlige møder. Det er en fordel at få kendte folk til at komme som talere, hvis de støtter formålet. Pas dog på ikke at falde i celebrity-fælden, og invitere folk der er kendte og populære, men egentlig ikke aner noget om demonstrationens emne.

Folkelig, festlig og farverig: demonstrationer for alle

 1. Demonstrationer arrangeres med fordel ud fra den bredest mulige sammenhæng, og samarbejder og forskellige initiativer er altid en god start. De gør arrangementet større og bredere, hvilket betyder flere deltagere.
 2. Desuden fordeles den økonomiske byrde (der er flere om regningen, hvis det bliver dyrt), og det hjælper med opreklameringen. Hav som regel kun ét politisk spørgsmål på dagsorden for at undgå forvirring, og for at undgå at støde folk væk, som ikke vil f.eks. demonstrere for ”et frit Baskerland” i forbindelse med en protest mod nedskæringer.
 3. Endelig er det vigtigt at lave en tjekliste over ting, som man har brug for til den konkrete demonstration. Talere skal have lyd, hvilket enten betyder PA-anlæg eller megafon. Ligeså skal bands eller anden underholdning. Er demonstrationen stor, kræver talere og underholdning en scene. Ellers er bannere, løbesedler og lignende en god idé.

Forløb

 1. Forløbet af en demonstration er svært at sige noget helt præcist om, da det afhænger, af hvordan demonstrationen tilrettelægges. Der er dog en række ting, man skal overveje.
 2. For det første skal man huske, at det er dårlig skik at invitere folk til en demonstration, uden at man har noget, de skal lave. En demonstration søger at inkludere folk og give dem mulighed for at protestere. Derfor skal man have planlagt forskellige fællesaktiviteter såsom råb, sang eller andet.
 3. En demonstration kan enten være gående eller stående. Det afhænger af, hvad det er, man vil. En stående demonstration kræver mere underholdning end en gående, der lige så kan nå ud til flere mennesker.
 4. Typisk vil en demonstration indledes af en konferencier, der byde velkommen og forklarer planen. Herefter er det tid til taler, siden underholdning. Er demonstrationen gående, kan man med fordel påbegynde forskellige kampråb eller lignende. Endelig afsluttes demonstrationen. Det er her vigtigt at sørge for, at folk føler, de har gjort en forskel, og at man er glade for, at de dukkede op.
 5. Fakkeloptog kan laves sent om aftenen eller om eftermiddagen i vinterperioden. Det er smukt og stemningsfuldt, men kræver særlige overvejelser: faklerne skal kunne slukkes hurtigt, og senest når aktionen er ovre. Hav spande med vand eller sand, hvis demonstrationen står stille, og medbring også vand, hvis I skal ud og gå. Man må ikke holde fakkeloptog i tørke i sommerperioden, hvilket er rimeligt nok.